Servírování vína
Otevření a nalévání vína
Korek by jsme měly vytahovat pomalu, protože rychlým vytažením vnikne do láhve vzduch a vytvoří se bubliny. Po vytažení korku hrdlo láhve otřeme. Doporučujeme také přičichnout k vytaženému korku, poznáte-li zdravou vůni, je všechno v pořádku. Otevřenou láhev uchopíme do plátěného ubrousku (můžeme použít i papírový) a dáváme při nalévání pozor abychom víno neukápli. Ti zručnější z vás můžou po naplnění sklenice láhev rychle otočit tak, že nedojde u tomu aby víno ukáplo. Naléváme vína pravou rukou a vždy z pravé strany stolovníka.
Víno naléváme do správného typu sklenice
Servírování vína má svoje pravidla. Sklenice by měla sama o sobě navodit příjemnou atmosféru a platí zásada, že víno se nemá pít, ale vychutnávat! Barevné sklo je naprosto nevhodné, neboť zkresluje barvu vína, rovněž „tlustostěnné“ sklenice nejsou vhodné. Pozor na hlavní zásadu-sklenice musí být vždy čistá a suchá.
-Sklenice na bílé víno má menší prostor než na červené víno a je použitelná prakticky na všechny druhy bílého vína.
-Sklenice na červené víno je kulovitá,otevřená s větším prostorem pro víno.
-Sklenice na šumivé víno je klasická píšťala a umožňuje aby víno perlilo.
-Speciální sklenice se používají na portské víno,sherry nebo dezertní víno.
Dekantace
Dekantací se rozumí přelití vína z láhve do karafy, tak by bylo víno odděleno od usazeniny, která zůstane v láhvi. Přelévání vína do karafy by mělo proběhnout pod dostatečným osvětlením, jakmile se usazenina objeví v blízkosti hrdla, přelévání se zastaví. Den před podáváním by proto mělo víno stát ve svislé poloze, aby se částice usadily na dně láhve.U ročníkových bílých vín se setkáváme s krystalickou usazeninou, kterou tvoří vysrážená sůl kyseliny vinné – tzv. vinný kámen. Usazenina se tvoří vlivem nižších skladovacích teplot. Jedná se o neškodnou, těžkou usazeninu pevně přilnutou k láhvi, kterou není potřeba dekantací oddělovat.Do karafy přeléváme také mladá červená vína, která při styku se vzduchem rozvinou své aroma. V případě, že nemáme doma karafu stačí pro zakulacení a změkčení tříslovin mladého červeného vína otevřít láhev hodinu až dvě před servírováním.